Jäin eläkkeelle merivartiostosta 2010. Henkilökohtainen kasvu alkoi kiinnostaa ja osana omaa kasvamisestani halusin tietää miksi käyttäydyin tietyissä tilanteissa niin kuin käyttäydyin. Opin paitsi itsestäni paljon, myös taidon auttaa muita stressin negatiivisista vaikutuksista kärsiviä ihmisiä.

 

Meripelastusjohtajan roolissa toimiessani opin, että stressitilanne sai merihätään joutuneen pelastettavan hakeutumaan joskus jopa piiloon sen sijaan, että olisi ollut näkyvillä osoittamassa avuntarpeensa. Nyt  ymmärrän paremmin mikä saa ihmiset toimimaan näin. Hallitsemalla stressiä me kykenemme selkeämpään päätöksentekoon.

 

Minulla oli aikaisemmin melkoinen temperamentti, toisaalta osa siitä johtui kilpirauhasen vajaatoiminnasta. Saatoin tiuskaista melko tiukasti tarkoittamatta mitään. Kun hermostuin jostain asiasta, tunsin epäonnistuneeni. Tapa jolla ilmaisin kiukkuni ja turhautuneisuuteni ei ollut ainoa asia joka otti silloin päähän, vaan myös katumus ja pettymys jota koin tapahtuman jälkeen tuntui pahalta. Tiesin ylireagoivani, mutta minulla ei ollut aavistustakaan siitä mitä voisin asialle tehdä. En tiennyt, että oli olemassa työkaluja ja tekniikoita, joiden avulla pystyisin käsittelemään tunteitani.

 

Olin huomannut stressin oireet itsessäni jo kauan aiemmin, kun kuulin  stressivalmennuksesta. Kiinnostuin asiasta ja kouluttauduin itse stressivalmentajaksi. Hain toki samalla helpotusta omaan stressiini. Koulutuksen aikana ymmärsin luovani itse oman stressini. Sain itsestäni uutta energiaa esiin kääntämällä huomioni asioihin, joihin pystyin vaikuttamaan lähes 100%, kuten ajatuksiini, tunteisiini tai tekoihini. Se ei toki muuttanut tilannetta, jossa stressini kanssa olin mitenkään. En joutunut kuitenkaan antamaan periksi ahdistuneisuudelle, turhautumiselle, ärtymykselle tai muille emotionaalisesti kuluttaville olotiloille.

 

Uusi kokemukseni huomioni siirtämisestä ja siitä saamani tulokset saivat minut ymmärtämään, että jotta voisin kehittyä ja oppia lisää, minun oli ymmärrettävä mihin minun tulisi voimavarani suunnata. Olisi siirryttävä jotakin kohti ennemmin kuin välttää asioita, joita en halunnut kohdata. Kirjoitin ylös muutaman asian jotka halusin muuttaa elämässäni. Halusin helpotusta stressiin, hallita stressiäni ja auttaa muita tunnistamaan stressin oireet. Tiedän nyt, että olisin hyötynyt työssäni meripelastuksen johtotehtävissä stressinhallinnan eri keinoista merkittävästi.