Epäitsekkyys -luento

Toimiminen jonkun muun kuin itsemme hyväksi tuntuu hyvältä, tunnemme itsemme varmemmiksi ja koemme vähemmän stressiä. Magneettikuvauksissa on havaittu, että tietyt aivoalueet aktiivoituvat, kun tunnemme myötätunnon tunteita. Tutkimuksissa on todettu korkeita oksitosiinitasoja ihmisillä, jotka mm. osallistuvat hyväntekeväisyyteen.

Kun olet pyyteetön ja ojennat auttavan kätesi, oksitosiinitasosi nousee, joka auttaa lievittämään stressiä. Epäitsekäs käytös voi myös laukaista aivojen palkkiopiirit (hyvän olon kemikaalit, kuten dopamiini ja endorfiini). Toisaalta, hyvää tarkoittavan pyyteettömän teon hormonaaliset hyödyt riippuvat epäitsekkään teon aitoudesta.

Tutkimus osoittaa, että pyyteettömät ihmiset ovat terveempiä ja elävät pidempään. Eräässä tutkimuksessa, joka seurasi yli 400 naista 30 vuoden ajan havaittiin, että 52% heistä jotka eivät osallistuneet minkäänlaiseen vapaaehtoistyöhön koki merkittäviä sairauksia. Vapaaehtoistyöhön osallistuvien joukosta vain 36% koki merkittäviä sairauksia.

Voiko ystävälliset teot ja anteliaisuus parantaa terveyttämme, pidentää elinikäämme ja tehdä meistä onnellisempia? Voiko aito epäitsekkyys olla lääke stressiin?

Lue lisää täältä

Joustavuus ja Emotionaalinen maisema -luento

Joustavuudella voidaan kuvata edellytyksiä varautua stressiin, toipua stressistä ja vastoinkäymisistä sekä sopeutua niihin. Et pelkästään toivu stressitilanteista, vaan löydät myös uusia näkökulmia haastavissa tilanteissa nopeammin. Oppimalla hallitsemaan energiaasi, voit ottaa lisäenergiaa käyttöösi kun sitä tarvitset. Toisaalta, jos et valvo ja hallitse energiaasi, tankkisi tyhjenee..

Emotionaalinen maisema -kaavio on hyvä työkalu, joka auttaa sinua ymmärtämään, miten tunteesi vaikuttavat hermostoosi ja hormonitoimintaasi. Sen avulla voit nähdä, missä saatat käyttää liikaa energiaa ja milloin olet uudistamassa energiaasi.

Lue lisää täältä

Sydän

Sydän on viehättänyt ja kiehtonut meitä kautta aikojen. Kun joku esimerkiksi puhuu sydämestään tai seuraa sydäntään, se ei ole pelkästään sanontatapa. Ja riippumatta siitä mitä tiedämme sydämestä, kukaan ei voi sanoa varmuudella, koska ja miksi se lyö ensimmäisen lyöntinsä. Jotta ymmärtäisit, että sydämellä on rooli stressin hallinnassa ja suorituksissa ja minkälainen se rooli on, sinun on ensin ymmärrettävä miten aivosi kommunikoivat muun kehosi kanssa, etenkin sydämesi kanssa.

Olet ehkä tietoinen kehon autonomisesta hermostosta ja hormonaalisista reaktioista stressiin, ja miten aivot laukaisivat nämä reaktiot. Voit ehkä yllättyä kun kuulet, että sydämesi lähettää enemmän viestejä aivoillesi kuin mitä aivosi lähettää sydämellesi. Pitkään uskottiin, että aivot olivat pääasiassa signaalien lähettäjä ja sydän vastaanottaja. Tosiasiassa signaalit virtaavat edestakaisin. Kun sydämesi ja aivosi viestivät toistensa kanssa ja viestivät yhdessä kehosi kanssa, niiden lähettämät signaalit voivat vaikuttaa vahvasti siihen mitä ajattelet, tunnet ja miten toimit. Ja miten stressaantuneelta sinusta tuntuu. On todistettu, että tunteesi vaikuttavat sydämen signaaleihin. Muuttamalla sydämesi lähettämiä signaaleja aivoihin hermostojärjestelmäsi kautta, voit vaikuttaa kehosi stressinhallintaan.

Olet varmasti kuullut sanottavan tunsin sen sydämessäni, ... koko sydämestäni tai vaikkapa sydämeni sanoo että...
Kun olet sinut itsesi ja ympäristösi kanssa, kuulet sydämen kertovan mitä tehdä ja minne mennä - luota siihen.

50 stressin oiretta

On olemassa lukuisia emotionaalisia ja fyysisiä häiriöitä, jotka on yhdistetty stressiin kuten masennus, ahdistuneisuus, sydänkohtaukset, aivohalvaus, korkea verenpaine, immuunijärjestelmän häiriöt, jotka lisäävät alttiutta infektioille, virusperäiset sairaudet flunssasta ja herpeksestä AIDS:iin ja tiettyihin syöpiin, samoin kuin autoimmuunisairaudet, kuten nivelreuma ja multippeliskleroosi. Lisäksi stressillä voi olla suoria vaikutuksia ihoon (ihottuma, nokkosihottuma, atooppinen ihottuma, ruoansulatuskanavan järjestelmä (GERD, mahahaava, ärtyvän suolen oireyhtymä, haavainen koliitti) ja se voi johtaa unettomuuteen ja hermostoa rappeuttaviin sairauksiin, kuten Parkinsonin tauti. Itse asiassa, on vaikea kuvitella mitään sairautta, jossa stressillä ei voisi olla raskauttava rooli tai mitä tahansa kehon osaa, johon se ei vaikuttaisi.

50 stressin oiretta
1. Päänsärkyä (usein) tai kipua leuan alueella
2. Hampaiden narskuttaminen
3. Änkyttäminen
4. Vapina
5. Niskan särky, selkäkipu, lihaskouristukset
6. Huimaus
7. Korvien surina
8. Punastuminen (usein), hikoilu
9. Kylmät tai hikiset kädet tai jalat
10. Suun kuivuminen, nielemisvaikeuksia
11. Vilustuminen (usein), infektiot, herpes haavaumat
12. Ihottumat, kutina, nokkosihottuma
13. Selittämätön tai usein tapahtuvat "allergiset" hyökkäykset
14. Närästys, vatsakipu, pahoinvointi
15. Ylimääräinen röyhtäily, ilmavaivat
16. Ummetus, ripuli
17. Hengitysvaikeudet, huokaukset (usein)
18. Äkilliset paniikkikohtaukset
19. Rintakipu, sydämentykytys, nopea pulssi
20. Virtsaaminen (usein)
21. Vähentynyt seksuaalinen halu tai suorituskyky
22. Ylimääräinen ahdistus, huoli, syyllisyyttä, hermostuneisuutta
23. Lisääntynyt kiukku, turhautuminen, vihamielisyys
24. Masennus (usein) tai rajut mielialan vaihtelut
25. Lisääntynyt tai vähentynyt ruokahalu
26. Unettomuus, painajaiset
27. Keskittymisvaikeudet, kehää kiertävät ajatukset
28. Uuden oppiminen vaikeaa
29. Unohdukset, epäjärjestystä, sekavuutta
30. Päätöksenteon vaikeudet
31. Ylikuormittumisen tai hukkumisen tunne
32. Itkukohtaukset (usein) tai itsemurha-ajatukset
33. Yksinäisyyden tai arvottomuuden tunne
34. Vähäinen kiinnostus eri asioihin
35. Hermostuneen eri tavat, sormien tai jalkojen naputtelu
36. Lisääntynyt turhautuminen, ärtyneisyys
37. Ylireagointia vähäisiin ikävyyksiin
38. Lisääntynyt pienien onnettomuuksien määrä
39. Pakkotilat tai pakonomainen käyttäytyminen
40. Alentunut työteho tai tuottavuus
41. Huono työsuorituksen peittely valehtelulla tai tekosyillä
42. Hätäinen tai mumiseva puhetapa
43. Liiallinen epäluuloisuus
44. Ongelmat viestinnässä ja tiedon jakamisessa
45. Sosiaalinen eristäytyminen
46. Jatkuva väsymys, heikkous, väsymys
47. Usein toistuva ”turhien” lääkkeiden käyttö
48. Painon nousu tai lasku ilman ruokavaliomuutoksia
49. Lisääntynyt tupakointi, alkoholin tai huumeiden käyttö
50. Liiallinen pelaaminen tai heräteostojen teko.

Oheinen lista on surullista luettavaa. Kuten kirjoitin, stressillä on näissä vähintään raskauttava rooli. Opettelemalla keinot stressin haitallisien vaikutuksien vähentämiseen voit eheyttää koko kehosi ja monet pienet ja ikävästi kasautuvat vaivat ja oireet jäävät pois ehkä kokonaan. Vaihtoehto on takuuvarma ja lääkkeetön. Kannattaa kokeilla - entäs jos se toimiikin!